Payload LogoKokaris.se
Detta inlägget innehåller affiliate-länkar till Amazon. Det innebär att vi får en liten provision om du köper något via länken. Det påverkar inte priset du ser. Det gör att vi kan testa fler produkter och finansierar vår kaffe-förbrukning.
Sushi

Hemligheten till perfekt sushiris

Av Oscar Vale - 21-08-2024

Att göra perfekt sushiris kan verka svårt, så jag hoppas att du med dessa tips snart kommer att kunna njuta av sushi som är bättre för plånboken!

Sushi

Sushiris: Nyckeln till god sushi

Att göra perfekt sushiris kan verka svårt, men med rätt teknik och några hemliga knep kan man nå en nivå som slår de flesta sushi-restauranger. Här är min guide till hur man får sitt sushiris att bli så bra som möjligt, med några extra tips för att lyfta smaken och texturen.

Valet av Ris

Först av allt, det är superviktigt att välja rätt sorts ris. Sushiris är en speciell typ av japanskt kortkornigt ris som blir klibbigt, vilket gör att det håller ihop när man formar det till t.ex. riskuddar eller rullar. Du hittar ofta det i butik som "sushi-ris" eller "koshihikari" i asiatiska livsmedelsbutiker.

Jag brukar handla i större 20kg-säckar hos grossister, men när det inte finns tid eller tillfälle brukar jag beställa hem Yum Asias Koshihikari-ris. (Lite dyrare än 20kg-säckarna - men ack så gott!)

Yum asia koshihikari-ris

Ska jag lyxa till det brukar jag satsa på ett Koshihikari-ris från Niigata eller Akita i Japan. Yum Asia-riset kommer ganska nära smakmässigt, men inte riktigt hela vägen.

Förberedelse är A och O

1. Skölj Riset: För att få bort onödig stärkelse och förhindra att riset blir klibbigt och grötigt, sköljer man riset ordentligt. Jag brukar ta lite ris i händerna och "gnugga" riset lite försiktigt, och sen under kallt vatten sköljer jag det tills vattnet är klart. Detta steg är viktigt för att få bra textur på sushiriset.

2. Blötlägg Riset: Efter att ha sköljt riset, blötlägg det i cirka 30 minuter. Detta steg gör att riskornen kan absorbera vatten bättre och resulterar i ett fluffigare ris.

3. Koka Riset: Om du använder en riskokare, följ tillverkarens instruktioner. Vanligtvis är förhållandet mellan ris och vatten 1:1. Men, för att vara säker på att du får rätt konsistens, använd gärna den specifika mängden vatten som anges för sushiris på din riskokare.

(Tips: Jag brukar ha i en liten bit KONBU-tång som jag lägger ovanpå riset, några cm lång för att ge riset lite extra umami när det kokas. Det tar jag sedan ut när det kokat färdigt.)

Den Magiska Sushivinägern

När riset är klart och det har fått ånga av litegrann, så är det dags att smaksätta det med sushivinäger. Detta steg är lätt att göra fel på, dock viktigt för att få den rätta smaken och glansen.

1. Blanda Sushivinäger: I en separat skål, blanda sushivinäger, socker och salt. Ett bra förhållande att börja med är 4 delar vinäger, 2 delar socker och 1 del salt. Värm lätt och rör om tills socker och salt är helt upplösta.

2. Blanda med Riset: Häll vinägerblandningen och se till att det fördelas relativt jämnt över det nykokta riset och rör försiktigt med en träsked eller riskokar-paddel.

NOTERA: Det är viktigt att använda en skärande rörelse för att undvika att krossa riskornen.

Jag brukar använda mig av en Hangiri-träskål, som jag blötlägger lite innan. Det bidrar till att riset får en ytterst subtil härlig doft och hindrar att riset torkar ut lika snabbt.

Bild från Pexels

(Bild lånad från Pexels, taget av Huy Phan)

Hemligheten bakom restaurangers Sushi-ris

Hemligheten som gör att sushiris blir så himla gott: Konbu. Konbu är en typ av torkat sjögräs som ger extra umami-smak och det lilla extra till riset. Som jag nämnde tidigare, lägg en bit kombu (cirka 5-10 cm lång) på riset innan du börjar tillaga det. Ta sedan bort kombun innan du blandar i vinägern och rör om. Detta lilla tillskott ger en djupare och mer komplex smak till riset, vilket lyfter hela sushirätten.

För dig som inte har en Hangiri (träskål)

För att få riset att svalna snabbt och för att förhindra överkokning, kan du sprida ut det på en stor plåt eller en stor skål så att det får lufttorka. Undvik att täcka riset direkt efter att du har blandat i vinägern, eftersom det kan bli för fuktigt.

Som hjälp har jag en liten USB-fläkt jag brukar lägga på köksfläkten, som hjälper riset svalna medans jag rör om det.

När det har svalnat kan du även med fördel lägga en lätt fuktad trasa över riset för att det inte ska torka ut.

Tada! Perfekt sushiris!

Att få perfekt sushiris handlar om noggrannhet och omsorg i varje steg – från valet av ris och sköljning till den rätta balansen med vinäger. Och inte minst att den lilla hemligheten med konbu kan göra stooor skillnad och ta ditt sushiris till nästa nivå.

Jag hoppas att du med dessa tips snart kommer att kunna njuta av sushirätter med ris som är både smakrikt och perfekt klibbigt.

Lycka till och happy sushi-making!