Payload LogoKokaris.se
Detta inlägget innehåller affiliate-länkar till Amazon. Det innebär att vi får en liten provision om du köper något via länken. Det påverkar inte priset du ser. Det gör att vi kan testa fler produkter och finansierar vår kaffe-förbrukning.
Riskokare

Vanliga frågor om Riskokare

Av Oscar Vale - 10-03-2024

Jag har samlat lite vanliga frågor och svar för att hjälpa dig ta reda på om en riskokare är rätt för dig!

Riskokare

Att investera i en ny maskin till köket är det värt att göra lite research och ställa frågor, så jag har samlat lite vanliga frågor och svar för att hjälpa dig ta reda på om en riskokare är rätt för dig!

Fråga: Är det värt att köpa en riskokare?

Svar: Frågar du mig, defintivt! Äter du mycket ris är det en bra investering jämfört med att koka ris i kastrull.

  • Gott ris varje gång
  • Kan hålla varmt utan att bränna riset
  • Riset fastnar inte
  • Den sköter sig själv
  • Du kan laga annat med din riskokare

Fråga: Hur kokar man ris med riskokare?

Svar: Det är förvånansvärt enkelt, men kan skilja sig lite mellan maskiner. Men såhär gör jag med min Yum Asia Sakura och när jag hade en Zojirushi:

Steg 1 - Mät upp ris: Oavsett om det är jasminris, basmatiris eller kortkornigt japonica-ris (t.ex. Koshihikari) så kommer riskokaren kunna tillaga det. Allt du behöver göra är att mäta den mängd ris du vill tillaga.

Steg 2 - Skölj riset: Vissa säger att det inte är ett måste, men det gör så stor skillnad i konsistens och smak att skölja riset. Vad jag brukar göra är att ta lite ris i vardera hand och "gnugga" händerna mot varanda utan att använda någon kraft. När du tröttnar på det sköljer du av riset ett par omgångar tills vattnet inte längre är grumligt.

Steg 3 - Mät upp vatten: Du har säkert fått instruktioner för din maskin, men det är viktigt att du mäter upp rätt mängd vatten i förhållande till mängden ris eftersom de är så precisa. I de flesta maskiner finns det linjer som du kan använda för att mäta hur mycket vatten du behöver.

Enligt manualen till Yum Asia Sakura står det att man ska mäta vatten upp till botten-kanten av linjen.

Steg 4 - Välj program: Alla maskiner har inte olika program och kan hända att du bara trycker på tillaga. I de med lite mer alternativ kan du t.ex. ställa in vilken typ av ris du ska tillaga. Sen trycker du bara på start.

Steg 5 - Riskokaren gör resten: Du har investerat i en riskokare av just denna anledningen. Du kan pyssla med annat tills riset är färdigt.

Steg 6 - Färdigt ris: Zojirushin jag hade förut spelade en liten melodi när den var färdig, men ofta får du någon form av signal eller ljud som indikerar att det är färdigt.

Jag brukar fluffa till riset direkt när det är klart genom att skära igenom det med ris-padeln man får till och låta det stå på "Keep Warm" i några minuter innan jag äter det.

Fråga: Kan man laga mat i en riskokare?

Svar: Absolut, det har jag gjort många gånger med min Yum Asia Sakura. Allt från långkokt Pulled Beef/Pork till Julmat som Revben och Brunkål. Vi har till och med bakat Sockerkaka och gjort Yoghurt i vår maskin!

Fråga: Kan man ha salt i Riskokare?

Svar: Jag lagar personligen oftast Japonica-ris (Koshihikari) och brukar inte tycka att det behövs, men det går alldeles utmärkt att ha det i. Gör jag Basmatiris eller Jasminris har jag alltid salt i för att framhäva smakerna lite extra.

Fråga: Varför ska man blötlägga ris?

Svar: Det är ett av de viktigaste stegen när man gör Sushi t.ex, då man får ett fluffigare ris som lättare absorberar vinägern. Det kan även förkorta koktiden samt låsa upp mer näring, vitaminer från riset.

Men med det sagt, så bör du aldrig blötlägga t.ex. Risottoris när du gör Risotto.

Fråga: Är Sushiris samma som japanskt ris?

Svar: Här i väst kan är svaret ja, ser du något som kallas för Sushiris är det oftast en typ av Japonica ris. Oftast Koshihikari, en ristyp som passar bra till Sushi. Men det finns andra typer av Japonica-ris som kanske inte passar så bra till Sushi.

Efter hand som jag stöter på fler frågor kommer jag uppdatera den här sidan.