Av Oscar Vale - 10-03-2024
Få grymma tips på hur man kokar perfekt japanskt ris varje gång, precis som man gör i Japan. Steg-för-steg, mina tips och såklart - välja rätt ris!
Min resa började som för många andra - med ett par misslyckande och en stor dos frustration.
Som någon som älskar att laga mat, insåg jag snabbt att att kunna koka ris perfekt var avgörande för att lyckas med många av mina favoriträtter, särskilt när det kom till japansk matlagning.
Så här delar jag med mig av några av mina tips för att koka ris på rätt sätt hemma.
Det finns faktiskt några viktiga steg att följa för att uppnå perfektion. Först och främst är det viktigt att mäta rätt mängd vatten till riset för att undvika att det blir för blött eller för torrt.
Sedan handlar det om att låta riset koka på rätt sätt och att låta det vila innan servering för att uppnå den perfekta konsistensen.
- Tvätta riset 2-4 gånger så du blir av med all stärkelse.
- Låt riset stå och dra i kallt vatten ca 30 minuter.
- Häll av och lägg riset i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lika mycket vatten som ris. (3dl ris = 3dl vatten. Detta kan skilja sig beroende på vilket ris, detta är för Japanskt ris/Sushi ris).
- Koka upp riset på hög värme och dra sedan ner till lägsta värme. Låt koka 10 minuter under lock, ta sedan riset från värmen och låt stå ytterligare 10 minuter.
Japanskt ris kräver lite extra omsorg för att få den rätta konsistensen och smaken. Där en riskokare är enligt mig ett livsviktigt verktyg för att få perfekt ris varje gång.
Att kunna förbereda ris och ha det färdigt vid en speciell tid är också en fröjd.
- Tvätta riset 2-4 gånger så du blir av med all stärkelse. (Vattnet ska inte längre vara grumligt när du sköljer det)
- Mät upp vatten till motsvarande linje i skålen, låt dra i ca 30 minuter.
(Valfritt - Lätt gärna en 2-3cm bit Konbu på riset innan du startar det)
- Välj program på och sätt igång den. Den kommer automatiskt att justera tillagningsprocessen för att du ska få perfekt ris.
- När riset är klart - fluffa till riset med en rispaddel i en skärande/lyftande rörelse och låt riset stå 5-10 minuter.
Tidigare brukade jag tvätta riset direkt i skålen från riskokaren, men jag har märkt att det blir lite färre sköljningar med hjälp av en ristvätt-skål.
Man råkar inte heller råka hälla ut riskorn under sköljning, tack vare kanten.
Funkar utmärkt att skölja t.ex. Grönsaker i den också.
Eftersom det går åt mycket ris här hemma, så köper jag mitt Japanska Koshihikari-ris i 20kg-säckar. Men att kånka ut en stor säck varje gång man ska ha ris är inte optimalt.
Så jag har investerat i en förvaringslåda på 10L för ris, torrvaror (Amazon), också från Yum Asia.
Den passar perfekt i en av mina kökslådor och kommer med en inbyggd mätkopp!
Om du också älskar ris och vill slippa koka ris med kastrull, rekommenderar jag att investera i en pålitlig riskokare. Det har blivit det viktigaste köksredskapet i mitt kök och sparar så mycket tid.
Jag använder en Yum Asia Sakura (Amazon) i mitt kök, det närmaste jag kan komma till en Zojirushi i Sverige.
Du kan läsa mer om riskokaren jag använder i detta inlägget.