Av Oscar Vale - 10-03-2024
Det har blivit ett par riskokare genom åren, både hemma i Sverige och när jag bodde i Japan (och blev lite bortskämd med en Zojirushi).
Min resa började med en Tefal Classic, som envisades med att bränna riset i botten. Så det har blivit ett par riskokare genom åren, både hemma i Sverige och när jag bodde i Japan (och blev lite bortskämd med en Zojirushi).
En Zojirushi var inte det mest ekonomiska alternativet efter jag kom hem, så jag fick söka mig till andra alternativ - tiden med bränt ris i botten var förbi.
Efter att ha testat ett par stycken, så hittade jag Yum Asia Sakura och har haft den i ett par år. Fortfarande lika pålitlig och den keramiska beläggningen är kvar trots att den körts hårt.
Det finns såklart större, men den är kompakt och kan laga ris upp till 8 personer. Med deras s.k. Fuzzy Logic-system så blir riset lika bra oavsett vilket ris och hur många portioner du lagar.
Den lagar inte bara flera olika sorters ris, utan används flitigt för t.ex. Slow cooking när jag gör Mexikansk Chili, Pulled beef eller andra långkok. Soppor, gröt, yoghurt (prova!) och bakning klarar den av!
(Vi bakade t.ex. en japansk fluffig sockerkaka - den blev förvånansvärt bra!)
För den som vill ha nykokt ris till frukost (🙋🏼♂️), ha långkoket färdigt till middag eller hålla riset varmt så klarar den det galant också. Timer & värmehållning funkar utmärkt.
För strax under halva priset för en Zojirushi och som levererar bra resultat gång på gång så är Sakuran ett riktigt bra val. Den har fått jobba hårt genom åren och visar ännu inga tecken på slitage.
Du hittar den för ca €150: Du kan köpa Yum Asia Sakura här (Amazon)